Mukava arki

Ratkaisuja imetyspulmiin

ImetysAvainsanat:

Toisinaan imettäminen ei suju suunnitelmien mukaan. Rintoihin sattuu tai maitoa tulee joko niukanlaisesti tai vähän liiankin kanssa.


1. Saako vauva riittävästi maitoa?
Varmin merkki maidon riittävyydestä on painonkehitys, jota seurataan neuvolassakin tarkasti. Myös vauvan virkeys kertoo paljon. Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan ajasta, mutta vauvan pitäisi virkistyä ja syödä vuorokauden aikana noin 8–12 kertaa. Vasta sitten kannattaa huolestua, jos vauva on unelias ja imee vain harvakseltaan ja tehottoman oloisesti. Ensimmäisten viikkojen aikana myös pissa- ja kakkavaippojen määrä kertoo maidon riittävyydestä. Isommat vauvat pissaavat harvemmin, mutta suurempia määriä kerrallaan. Osa isommista vauvoista kakkaa monta kertaa päivässä, toiset vain kerran viikossa tai harvemmin.


2. Onko normaalia, että iltatankkaus kestää tuntikausia?
On hyvin tyypillistä, että vauva viihtyy iltaisin pitkään rinnalla. Tämä johtuu siitä, että vauva tilaa itselleen lisää maitoa ja varmistaa, että määrä vastaa kasvavaa tarvetta. Imetysmaraton tuntuu monista äidistä tuskastuttavalta. Mukava imetysasento, käden ulottuvilla oleva juotava ja pieni purtava tekevät olosta mukavamman. On tärkeää, että äiti saa keskittyä rauhassa imettämiseen, mutta monilapsisissa perheissä tällaista mahdollisuutta ei aina ole. Silloin voi lohduttaa ajatus, että
kyseessä on lopulta melko lyhyt vaihe.


3. Mitä jos rintoihin sattuu imettäessä?
Moni kärsii imetyksen ensimmäisinä viikkoina hormonaalisesta arkuudesta. Se aiheuttaa voimakasta kipua silloin, kun vauva tarttuu rintaan. Kivun tulisi loppua noin 10 sekunnin kuluessa ja vähitellen tämäkin arkuus jää pois. Jatkuvampi kipu on merkki huonosta imuotteesta, ja normaalisti imetyksen ei kuulu sattua. Jos vauva tarttuu rintaan suu supussa, rintojen päät ovat koetuksella ja voivat jopa rikkoontua. Niihin kannattaa hieroa aina maitotippa imetyksen jälkeen, sillä se suojaa haavaumilta. Imuotteen korjaamiseen kannattaa pyytää apua esimerkiksi neuvolasta. Joissain tapauksissa kivun aiheuttajaksi paljastuu vauvan suussa oleva sammas, joka on tarttunut äidin rintaan. Imetyskipu vaikuttaa merkittävästi äidin jaksamiseen ja mielialaan, joten kivun syyn tunnistaminen on tärkeää.


4. Miten suihkutissit saa taltutettua?
Jos maitoa erittyy runsaasti, vauva saattaa säikähtää maitosuihkua tai vetäistä aterian väärään kurkkuun. Sen vuoksi moni pumppailee rintoja ennen imettämistä. Se voi kuitenkin pahentaa ongelmaa, kun aivot saavat viestin tuottaa entistä enemmän maitoa. Yksi hyvä konsti on mennä lämpimään suihkuun ja antaa pakkautuneen maidon valua ulos. Kokeile myös imettää vauvaa selällään maaten niin, että vauva pötköttelee vatsasi päällä mahallaan. Suihkutissiongelma on tyypillisin vauvan synnyttyä, jolloin maitoa tulee usein liian vähän tai paljon. Tuotanto tasaantuu myöhemmin.


5. Uskaltaako vauvalle antaa korviketta, jos haluaa täysimettää?
Tämä on hirveän yksilöllistä. Yksi kerta tuskin vaikuttaa, mutta jos korviketta antaa säännöllisesti, maidontuotanto alkaa vähitellen hiipua. Osalla tämä tapahtuu herkemmin, osalla vasta pidemmän ajan kuluessa. On kuitenkin tärkeää miettiä omaa jaksamista. Joskus on oikein hyvä ratkaisu, että isä ruokkii vauvaa yöllä ja äiti saa nukuttua pidemmän pätkän.

Ainu MAM 2in1 Double  pumpussa on miellyttävä 2-vaiheinen pumppaus, joka jäljittelee vauvan imurytmiä ja helpottaa maidon herumista.


6. Voiko rintatulehdusta hoitaa kotikonstein?
Rintatulehduksen syynä on yleensä maitotiehyeen tukkeutuminen. Ensimmäiset oireet ovat pingottava ja kuumottava tunne rinnassa. Tässä vaiheessa auttaa rintojen tehokas tyhjentäminen esimerkiksi pumppaamalla. Imetysasentoja kannattaa vaihdella, jotta rinta tyhjentyy kunnolla joka puolelta. Myös lämmin suihku auttaa pitämään tiehyet auki. Kokeile sen lisäksi lämpökäärettä, joka syntyy esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetystä ja pyyhkeeseen kääräistystä limsapullosta. Jos olo huononee, kipu tuntuu voimakkaalta ja kuume alkaa nousta, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi