Vastuullisuus

Vastuullisuus sidosryhmiämme kohtaan on kiinteä osa yrityksemme arvoja, toimintatapoja ja johtamista. Bernerin vastuullisuusohjelma tavoitteineen ohjaa meitä vastuullisuutemme jokapäiväisessä kehittämistyössä.

Tuotanto

Ainu-ihonhoitotuotteet valmistetaan Itä-Suomessa Heinävedellä Bernerin omilla tuotantolaitoksilla. Toiminnallamme on ISO 9001 -laatusertifikaatti, ISO 14001 -ympäristösertifikaatti sekä ISO 22716 -sertifikaatti kosmeettisten tuotteiden ja hygieniatuotteiden valmistukseen ja varastointiin (GMP, Good Manufacturing Practices). Tuotteiden kuljetuksessa Heinäveden tehtaiden ja Vantaan logistiikkakeskuksen välillä käytetään uusiutuvaa dieseliä. Tuotteet valmistetaan Heinävedellä 100 %:sti uusiutuvalla energialla. Berner työllistää Heinäveden tehtaillaan 60 henkilöä ja on paikkakunnan suurin yksityinen työnantaja.

Raaka-aineet

Suomessa on vähän kosmetiikan raaka-aineiden valmistusta, mutta käytämme niitä tuotteissamme mahdollisuuksien mukaan. Ainu Kaura -tuotteiden sisältämä kauraöljy saadaan Fazerilta elintarviketeollisuuden virrasta. Yleisesti kosmetiikassa käytettyjä suomalaisia raaka-aineita ovat marjojen siemenöljyt, betaiini, ksylitoli ja koivunmahla.

Tällä hetkellä suurin osa kosmetiikan raaka-aineista ostetaan Euroopasta. Raaka-aineita valmistetaan lähinnä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Käyttämiämme raaka-aineita tulee myös Afrikasta (sheavoi-johdannaiset). Pyrimme jatkuvasti kehittämään ja syventämään raaka-aineidemme alkuperään liittyvää läpinäkyvyyttä.

Tavoitteemme on, että uudet markkinoille tuomamme ihonhoito-tuotteet ovat biohajoavia ja vegaanisia. Tuotteista ainoastaan Ainu Hoitovoide ja Ainu Sinkkivoide eivät ole biohajoavia . Ainu Sinkkivoide sisältää lisäksi mehiläisvahaa, joten se ei ole myöskään vegaaninen.

Palmuöljy on yleisimpiä pesuaineiden sekä kosmetiikan ja päivittäishygienian raaka-aineiden lähteitä. Emme Bernerillä käytä palmuöljyä sellaisenaan tuotteidemme raaka-aineena. Palmuöljyä kuitenkin käytetään yleisesti kosmetiikan raaka-aineiden valmistuksessa.  Ostamme muutamaa toimittajaa lukuun ottamatta kaikki palmuöljypohjaiset raaka-aineet RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) jäseneksi kuuluvalta raaka-aineen toimittajalta. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle.  Ainu-tuotteissa on myös paljon raaka-aineita, jotka on valmistettu ilman palmuöljyä joko muista luonnonöljyistä, luonnonpolymeereista, synteettisesti tai mineraalipohjaisista raaka-aineista.

Berner Oy ei ole koskaan testannut valmiita kosmetiikkatuotteitaan eläimillä. Emme tee emmekä teetä eläinkokeita, emmekä ole osallisena eläimillä testaamisessa. Eläinkokeet on EU:ssa kielletty maaliskuusta 2013. Berner Oy ei osta ainesosia, valmistusreseptejä tai tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä sen päivämäärän jälkeen, josta alkaen yritys on sitoutunut noudattamaan standardia. Berner Oy käyttää tuotteissaan ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat EU:n lainsäädännön hyväksymiä.

Cosmos Natural -sertifioidut Ainu Kaura-tuotteet

Heinäveden tehtaamme on auditoitu ja siellä voidaan valmistaa Cosmos-sertifkaatin mukaista luonnonkosmetiikkaa. Kansainvälinen Cosmos luonnonkosmetiikkastandardi painottaa tuotantoprosessien ympäristöystävällisyyttä ja vastuullista hankintaa. Standardi kattaa yksityiskohtaisesti kaikki kosmeettisten tuotteiden hankintaan, valmistukseen, markkinointiin ja valvontaan liittyvät näkökohdat. Standardia ohjataan neljän pääperiaatteen pohjalta:

  • Edistetään luomulaatuisten raaka-aineiden käyttöä ja kunnioitetaan luonnon monimuotoisuutta
  • Käytetään luonnonvaroja vastuullisesti ja kunnioitetaan ympäristöä
  • Käytetään prosesseja ja valmistustapoja, jotka ovat puhtaita ja kunnioittavat ihmisen terveyttä ja ympäristöä
  • Integroidaan ja kehitetään vihreän kemian periaatteita

Pakkausmateriaalit

Kaikki Ainu-tuotteiden pakkausmateriaalit soveltuvat laitettavaksi joko muovin- tai pahvinkeräykseen. Ainu-ihonhoitotuotteissa käytettävät pullot ovat HDPE:tä ja PET:iä. Nämä muovimateriaalit pystytään tällä hetkellä kierrättämään materiaalina muovinjatkokäsittelylaitoksilla.  Pumput soveltuvat muovinkeräykseen, vaikka sisältävät useampaa muovilaatua ja metallisen jousen. Tuubit koostuvat useasta muovikerroksesta ja tulpat ovat kiinni tuubeissa, joten ne eivät sovellu kierrätykseen samalla tavoin kuin monomateriaalit. Pumppujen ja tuubien materiaalia ei pystytä tällä hetkellä käyttämään uudelleen muovimateriaalina, vaan ne menevät polttoon.

Tavoitteenamme on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki käyttämämme pakkausmateriaali on kierrätettävää, kierrätettyä, uudelleen käytettävää tai biohajoavaa.

Lue lisää Bernerin vastuullisuudesta

Yhteistyökumppanit

Ainun vanutuotteet ja muut omat lastenhoitotuotteet tulevat Saksasta luotettavilta, pitkäaikaiselta ja laatuun ja turvallisuuteen sitoutuneilta yhteistyökumppaneilta (Nürnberg Gummi Babyartikel ja Nölken).

Pehmolelujen tuotanto on maailmanlaajuisesti siirtynyt Aasiaan. Ainu Ensipuput ja muut pehmolelut Viidakko-pehmoleluja lukuun ottamatta valmistaa Kiinassa pitkäaikainen yhteistyökumppani Dongguan Junhao Toy Company Limited. Viidakko-pehmolelut valmistaa Kiinassa Nianfeng Toy Limited. Molemmat yritykset ovat sitoutuneet toiminnassaan vastuullisuuteen (lelualan kansainvälinen sertifikaatti ICTI Ethical Toy Program, ISO 9001 -laatusertifikaatti). Pehmolelujen toimituksesta vastaa suomalainen Prodessia Baby Master Oy.

Ainu MAM -tuotteet valmistaa itävaltalainen perheyritys MAM Baby Oy, joka ottaa huomioon tuotteiden turvallisuuden, toimivuuden ja ympäristövaikutukset tuotekehityksestä alkaen. MAM on ollut vahva edelläkävijä tuttien ja lasten ruokailutarvikkeiden turvallisuusstandardien kehittäjä ja nostanut turvallisuuden tasoa koko toimialalla. MAM alkoi esimerkiksi kehittää Itävallassa jo 1980-luvulla tuttistandardia, joka on otettu myöhemmin käyttöön koko Euroopassa. Yrityksen oma tutkimusosasto tekee tuotteiden kehityksessä tiivistä yhteistyötä lääketieteellisten asiantuntijoiden ja vanhempien kanssa. MAM palkittiin 2019 turvallisuuden eteen tekemästään työstä EU:n tuoteturvallisuuspalkinnolla.

MAM-tutit testataan 40:llä erilaisella testillä ennen kuin ne vapautetaan myyntiin. MAM pullojen on läpäistävä 28 erilaista testiä. Yrityksellä on myös oma tutkimusosasto, ja se tekee tuotteidensa kehityksessä tiivistä yhteistyötä lääketieteellisten asiantuntijoiden ja vanhempien kanssa. Lisäksi mittava seurantajärjestelmä tarjoaa kaikki tiedot tuotteista vuosien ajan.