Vastuullisuus

Vastuullisuus sidosryhmiämme kohtaan on kiinteä osa yrityksemme arvoja, toimintatapoja ja johtamista. Bernerin vastuullisuusohjelma tavoitteineen ohjaa meitä vastuullisuutemme jokapäiväisessä kehittämistyössä.

Tuotanto

Ainu-ihonhoitotuotteet valmistetaan Itä-Suomessa Heinävedellä Bernerin omilla tuotantolaitoksilla, jossa työllistämme yli 60 henkilöä. Toiminnallamme on ISO 9001 -laatusertifikaatti, ISO 14001 -ympäristösertifikaatti sekä ISO 22716 -sertifikaatti kosmeettisten tuotteiden ja hygieniatuotteiden valmistukseen ja varastointiin (GMP, Good Manufacturing Practices). Heinäveden hygienia- ja kosmetiikkatuotteita valmistavalla H1-tehtaalla uusiutuvan energian osuus kaikista energialähteistä on 87,3 %. Kaikissa Suomen toimipaikoissamme käyttämämme sähkö on vihreää tuulisähköä.

Raaka-aineet

Suomessa on vähän kosmetiikan raaka-aineiden valmistusta, mutta käytämme niitä tuotteissamme mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi Ainu Suojavoiteessa on Suomessa valmistettua mustaherukansiemenöljyä ja pohjoismaalaista rapsiöljyä. Yleisesti kosmetiikassa käytettyjä suomalaisia raaka-aineita ovat marjojen siemenöljyt, betaiini, ksylitoli ja koivunmahla.

Tällä hetkellä suurin osa kosmetiikan raaka-aineista ostetaan Euroopasta. Raaka-aineita valmistetaan lähinnä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Käyttämiämme raaka-aineita tulee myös Afrikasta (sheavoi-johdannaiset). Pyrimme jatkuvasti kehittämään ja syventämään raaka-aineidemme alkuperään liittyvää läpinäkyvyyttä.

Tavoitteemme on, että uudet markkinoille tuomamme tuotteet ovat biohajoavia ja vegaanisia. Nämä Ainu-tuotteet eivät tällä hetkellä ole biohajoavia:
Ainu Hoitovoide
Ainu Sinkkivoide. Ainu Sinkkivoide sisältää lisäksi mehiläisvahaa, joten se ei ole myöskään vegaaninen.

Palmuöljy on yleisimpiä pesuaineiden sekä kosmetiikan ja päivittäishygienian raaka-aineiden lähteitä. Lähes kaikki kosmetiikkatuotteet sisältävät palmuöljyjohdannaisia. Suurin vaikuttava tekijä palmuöljyn käytölle kosmetiikassa on se, että eläinperäisistä rasvoista on luovuttu kosmetiikan valmistuksessa. Myös Ainu tuotteissa on käytetty raaka-aineita, joiden valmistuksessa on käytetty palmuöljyä. Ainu-tuotteissa on myös paljon raaka-aineita, jotka on valmistettu ilman palmuöljyä joko muista luonnonöljyistä, luonnonpolymeereista, synteettisesti tai mineraalipohjaisista raaka-aineista.

Berner Oy ei hanki palmuöljyä sellaisenaan raaka-aineeksi. Ostamme kaikki palmuöljypohjaiset raaka-aineet RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) jäseneksi kuuluvalta raaka-aineen toimittajalta. Vuonna 2019 kaikesta käyttämästämme palmuöljystä n. 85 prosenttia on RSPO Mass Balance sertifioitua. Olemme asettaneet tavoitteeksi, että siirrymme 100 prosenttisesti RSPO Mass Balance sertifioituun -laatuun käyttämissänne raaka-aineissa viimeistään vuoden 2022 aikana.

Berner Oy ei ole koskaan testannut valmiita kosmetiikkatuotteitaan eläimillä. Emme tee emmekä teetä eläinkokeita, emmekä ole osallisena eläimillä testaamisessa. Eläinkokeet on EU:ssa kielletty maaliskuusta 2013. Berner Oy ei osta ainesosia, valmistusreseptejä tai tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä sen päivämäärän jälkeen, josta alkaen yritys on sitoutunut noudattamaan standardia. Berner Oy käyttää tuotteissaan ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat EU:n lainsäädännön hyväksymiä.

Pakkausmateriaalit

Kaikki Ainu-tuotteiden pakkausmateriaalit soveltuvat laitettavaksi joko muovin- tai pahvinkeräykseen. Ainu-ihonhoitotuotteissa käytettävät pullot ovat HDPE:tä ja PET:iä. Nämä muovimateriaalit pystytään tällä hetkellä kierrättämään materiaalina muovinjatkokäsittelylaitoksilla.  Pumput soveltuvat muovinkeräykseen, vaikka sisältävät useampaa muovilaatua ja metallisen jousen. Tuubit koostuvat useasta muovikerroksesta ja tulpat ovat kiinni tuubeissa, joten ne eivät sovellu kierrätykseen samalla tavoin kuin monomateriaalit. Pumppujen ja tuubien materiaalia ei pystytä tällä hetkellä käyttämään uudelleen muovimateriaalina, vaan ne menevät polttoon.

Tavoitteenamme on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki käyttämämme pakkausmateriaali on kierrätettävää, kierrätettyä, uudelleen käytettävää tai biohajoavaa.

Lue lisää Bernerin vastuullisuudesta

Yhteistyökumppanit

Ainun lastenhoitotuotteista lusikat on valmistettu Suomessa Plastonella. Ainun vanutuotteet ja muut omat lastenhoitotuotteet lusikoita lukuun ottamatta tulevat Saksasta luotettavilta, pitkäaikaiselta ja laatuun ja turvallisuuteen sitoutuneilta yhteistyökumppaneilta (Nürnberg Gummi Babyartikel ja Pelz Group).

Pehmolelujen tuotanto on maailmanlaajuisesti siirtynyt Aasiaan. Ainu Ensipuput ja muut pehmolelut Viidakko-pehmoleluja lukuun ottamatta valmistaa Kiinassa pitkäaikainen yhteistyökumppani Dongguan Junhao Toy Company Limited. Viidakko-pehmolelut valmistaa Kiinassa Nianfeng Toy Limited. Molemmat yritykset ovat sitoutuneet toiminnassaan vastuullisuuteen (lelualan kansainvälinen sertifikaatti ICTI Ethical Toy Program, ISO 9001 -laatusertifikaatti). Pehmolelujen toimituksesta vastaa suomalainen Prodessia Baby Master Oy.

Ainu MAM -tuotteet valmistaa itävaltalainen perheyritys MAM Baby Oy, joka ottaa huomioon tuotteiden turvallisuuden, toimivuuden ja ympäristövaikutukset tuotekehityksestä alkaen. MAM on ollut vahva edelläkävijä tuttien ja lasten ruokailutarvikkeiden turvallisuusstandardien kehittäjä ja nostanut turvallisuuden tasoa koko toimialalla. MAM alkoi esimerkiksi kehittää Itävallassa jo 1980-luvulla tuttistandardia, joka on otettu myöhemmin käyttöön koko Euroopassa. Yrityksen oma tutkimusosasto tekee tuotteiden kehityksessä tiivistä yhteistyötä lääketieteellisten asiantuntijoiden ja vanhempien kanssa. MAM palkittiin 2019 turvallisuuden eteen tekemästään työstä EU:n tuoteturvallisuuspalkinnolla.