Mukava arki

Oikeat välineet hammaspesuhetkiin!

PuruleluAvainsanat: ,

Vauvoilla puhkeavat hampaat suuhun hyvinkin yksilöllisesti. Siinä missä yhdelle puhkeaa hammas jo heti pian syntymän jälkeen, toisessa perheessä ensimmäistä hammasta odotellaan lähelle vuoden ikää. Vaikka vastasyntyneen hampaita ei vielä näy, ovat niiden alut kuitenkin jo olemassa, odottamassa puhkeamistaan. Hampaiden säännöllinen harjaus on hyvä aloittaa ensin pehmeän ensipurulelun avulla ja sen jälkeen pehmeällä hammasharjalla jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista. Vauvan suun terveys on tärkeää hengityksen, nielemisen, maistamisen, ”pureskelun”, ja myöhemmin puhumisen ja tuntemisen kannalta.

Mukavat hammaspesuhetket luovat jo vauvasta alkaen hyvän rutiinin pienen aamu- ja iltapuuhiin. Turvallinen ja hyvänmakuinen hammastahna on osa pienenkin lapsen hampaidenhoitoa.

Hammaslääkäriliiton suosituksena on käyttää ihan pienille, 0-2-vuotiaille lapsille hammastahnaa, jossa on 1000-1100 ppm fluoria. Hammastahnan maun pitää olla pienelle lapselle riittävän mieto ja lapsen suuhun miellyttävä. Lapsen limakalvot ovat herkät ja vahvan mintun maut voivat ärsyttää niitä. Oxygenol Moomin 0-2-v tahnan  maku on miedon hedelmäinen. Maun lisäksi myös tahnan hankaavuus on tärkeä tekijä, koska lapsen maitohampaat ovat pehmeät. Oxygenolin lasten hammastahnojen hankaavuusarvo (RDA) on alhainen eli 40. 

Hampaat pestään 2 x päivässä fluoritahnalla. Alle 3-vuotiailla tahnaa käytetään riisinjyvän kokoinen määrä, tätä vanhemmille oikea annostus on noin herneen kokoinen määrä tahnaa. Vanhemman tulisi hammaspesuhetkellä valvoa, että lapsi nielisi mahdollisimman vähän hammastahnaa. Pienellä lapsella sylkäiseminen vielä harvoin onnistuu, joten tästä ei vanhemman tarvitse kuitenkaan ottaa stressiä, koska tahnaa käytetään harjassa niin pieni määrä.

Eli mitä pienen suun hyvään hoitamiseen tarvitaan:

  • iän mukainen purulelu
  • riittävän pieni ja ketterä hammasharja, jonka varsi on kuitenkin sopivan pitkä vanhemman käteen
  • 1000 ppm fluoria sisältävä mieto ja hyvänmakuinen hammastahna
  • vanhemman hyvä asenne pienen hampaiden pesuun aamuin illoin.

Noin 9 kk iässä vauvat alkavat olla aika näppäriä käsistään; he osaavat pitää tavaroista hyvin kiinni ja ohjata käsiensä liikkeitä. Tämä tarkoittaa myös, että lapsi alkaa itse osata ja haluta pestä hampaitaan. Ei vielä täydellisesti eikä todellakaan itsenäisesti, mutta autettuna homma kyllä sujuu! Vanhempien tehtävä on näyttää omilla säännöllisillä hammaspesutavoillaan hyvää esimerkkiä lapselle. Näin hampaiden pesusta muodostuu lapsellekin mieluisa rutiini, joka kestää läpi koko elämän.

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi