Mukava arki

Mitä hyötyä tutista on ja koska sen voi ottaa käyttöön?

TuttiAvainsanat:

Tätä miettii moni raskaana oleva tai pienen vauvan vanhempi ja mitään yksiselitteistä vastausta näihin kysymyksiin ei meidän mielestämme ole. Tiedetään, että syntyessään vauvalla on voimakas luonnollinen imemisen tarve. Se tyydyttyykö vauvan imemistarve rinnalla ollessa vai kokeeko vauvan vanhempi tutin tarpeelliseksi, liittyy vahvasti perheen omaan yksilölliseen tilanteeseen. Vauva ilmaisee jo hyvin pienenä erilaisin elein omia tarpeitaan, mutta yleensä vauvan syntymän jälkeen vanhemmalla kestää hetken ”oppia” tulkitsemaan näitä tarpeita.

Tuttia voi alkaa tarjoamaan vauvalle siinä vaiheessa, kun vauva ilmaisee selkeästi koska hänellä on nälkä tai tarve olla rinnalla maitomäärän kasvattamiseksi ja koska hän kaipaa lohtuimemistä. Vanhemman tulee tunnistaa, kummasta tarpeesta on kyse. Mikäli vauvalla on haastetta oikean imuotteen löytämiseksi rinnalta on tutin antamista hänelle myös järkevää siirtää hieman myöhempään ajankohtaan. Näin vauva saa ensin rauhassa oppia syömään rinnalta eikä siihen käytettävän imuotteen oppiminen häiriinny.

Kun rinnalta syöminen ja vauvan viestien tulkitseminen jo sujuu, on tutti oiva apu esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Vauvan ollessa levoton tai kärttyinen esimerkiksi uudesta ympäristöstä tai tilanteesta johtuen. Tällöin tutilla on rauhoittava vaikutus yhdessä muun vauvaa tyynnyttävän vuorovaikutuksen ja läsnäolon kanssa.
  • Väsynyt vauva hakee unta ja nukahtaa helpommin saadessaan itse säädellä imemistään.
  • Imeminen voi helpottaa vauvan oloa, kun hän saa hampaita. Imeminen tukee vauvan kuolan erittymistä, joka edelleen on hyväksi vauvan suun terveydelle ja puhkeamista odottaville hampaille.

Tutti tarjoaa yhden lisäkeinon vanhemmille vauvan rauhoittamiseksi, mutta mikään ei korvaa vanhemman sylin tuomaa läheisyyttä ja lohtua. Tutustu Ainu MAM tuttien valikoimaan!

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi