Kysy pois

Ystävälliset ja osaavat Ainu-neuvojat ovat apunasi ja tietävät tuotteistamme kaiken, minkä tietää voi. Neuvojamme ovat koulutukseltaan terveydenhoitajia.

Tutustu kaikessa rauhassa usein kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin. Jos etsimääsi tietoa ei löydy niiden joukosta, ota yhteyttä neuvojiin.

@ainuneuvonta

ainuneuvonta
@berner.fi

020 791 4313
Ma-ke klo 12-14

Kysymyksiä ja vastauksia

Kaikki
Imetystuotteet
Tutit
Tuttipullot ja pullotutit
Purulelut ja hammasharjat
Lelut
Ihonhoito ja hygienia
Mihin Sinkkivoidetta käytetään?
Sinkkivoide rauhoittaa ja viilentää ihoa. Se antaa pikaisen avun esimerkiksi punoittavalle vaippa-alueen iholle.
Mitä tuoteosia ihonhoitotuotteet pitävät sisällään?
Tiedot ihonhoitotuotteissa käytetyistä aineosista löytyvät ainu.fi tuoteosiosta kunkin tuotteen sisältötietojen kohdalta.
Kuinka usein vauvan ihoa pitäisi rasvata?
Vauvan ihoa tulee hoitaa vauvan oman ihon ehdoilla. Turhaa rasvausta on hyvä välttää, jotta ihon oma tasapaino säilyy.
Mitä eroa Pesuvaahdolla ja Pesunesteellä on?
Pesuvaahdon vaahtomainen koostumus ei valu samalla tavoin kuin Pesunesteen, joten sillä on helppo pestä esimerkiksi vauvan päätä ja hiuksia.
Miten Vauvan pumpulipuikot eroavat tavallisista pumpulipuikoista?
Vauvan pumpulipuikoissa on erikoismuotoilu joka estää puikon työntämisen liian syvälle korvakäytävään.
Saako Ainun pehmot pestä pesukoneessa?
Lähes kaikki Ainu pehmolelut saa pestä pesukoneessa tuotteessa olevan pesuohjeen mukaisesti.
Saako viilentävän purulelun viilentää pakastimessa?
Viilentävää pururengasta ei saa jäähdyttää pakastimessa. Kaikki Ainu MAM viilentävät purulelut tulee viilentää jääkaapissa noin tunnin ajan ennen kuin purulelu annetaan lapselle.
Saako Coolerin steriloida keittämällä?
Cooleria ei saa steriloida vaan se tulee puhdistaa lämpimällä vedellä.
Minkä Ainu MAM -purulelun voi steriloida keittämällä?
Ainu MAM Bite & Relax, Bite & Brush, sekä Starter & Clip pururengas  -purulelut kestävät steriloinnin keittämällä.  Niiden kiinnitysnauhaa ei saa keittää. Myös Max ja Bob -purulelut kestävät keittämistä, mutta niitä ei suositella keitettävän usein. Vettä sisältäviä Cooler ja Mini Cooler -sekä Bite & Play puruleluja ei  saa keittää. Purulelujen hoito-ohjeet kannattaa aina tarkistaa tuotteen mukana tulevasta käyttöohjeesta.
Mikä purulelu on paras aivan pienelle vauvalle?
Aivan pienelle vauvalle sopivia puruleluja ovat Stater & Clip (alkaen 1kk) sekä Bite & Brush (alkaen 2kk) -purulelut.
Koska vauvan hampaita pitäisi alkaa harjaamaan?
Vauva olisi hyvä totuttaa hampaiden harjaamiseen jo ennen hampaiden puhkeamista, mutta viimeistään puolen vuoden ikäisenä.
Miten saan vauvan hampaat harjattua?
Hammasharjapakkauksessamme on kaksi harjaa joista lyhyemmän voi antaa lapsen omaan käteen ja pitkällä harjalla vanhemman on hyvä pestä vauvan hampaat. Hampaiden harjauksesta on hyvä tehdä mukava yhteinen ja leikinomainen tapahtuma, josta lapsikin pitää.
Miksi Ainu MAM Hammasharjasetissä on kaksi eripituista harjaa?
Hammasharjapakkauksessamme on kaksi harjaa, joista lyhyemmän harjan voi antaa lapsen omaan käteen. Pitkällä harjalla vanhemman on helppo pestä vauvan hampaat.
Ainu Ensilusikassa on pieni kolon näköinen jälki. Mikä se on?
Ensilusikan valu lopetetaan juuri tuohon kohtaan jossa pieni lovi on, valitettavasti ko. kohtaan jää aina pieni jälki, vaikka se sulatetaankin mahdollisimman pieneksi valmistuksen aikana. Olemme päätyneet Ensilusikassa kuitenkin tähän materiaaliin koska mielestämme lusikkaosan pehmeys on oleellista Ensilusikassa. Lusikan kauneusvirhe ei ole vaarallinen ja lusikkaa voi hyvin käyttää.
Ainu Ensilusikka värjääntyi syöttäessäni porkkanaa. Mistä tämä johtuu?
Ensilusikan lusikkaosa on pehmeää Sebs muovia. Sille on ominaista imeä itseensä tiettyjen ruoka-aineiden värejä esim. porkkanan ja tomaattisoseen. Tämä ei ole vaarallista eikä estä lusikan käyttöä.
Saako Ainu MAM ruokailutuotteet pestä tiskikoneessa?
Tuotteet kestävät konepesun, max. 65 astetta yläkorissa.
Mitä materiaalia Ainu Ensilusikka on?
Ensilusikka on materiaaliltaan Sebs muovia.
Ovatko Ainu ja Ainu MAM sekä Medela tuotteet BPA-vapaita?
Kaikki Ainu, Ainu MAM ja Medela tuotteet ovat BPA-vapaita.
Mikä muki sopisi juomisen harjoitteluun?
Ainu MAM tuotteista löytyy kaksikin ensimukiksi hyvin sopivaa tuotetta: Starter Cup sekä Trainer+ -muki. Lisätietoja tuotteista löydät tuote-kohdan esittelyistä.
Lapseni pureskelee mukien nokkia. Mikä olisi sopivin muki hänelle?
Nokkaa pureskelevalle palselle sopii parhaiten kova nokkainen muki: isompi Taikamuki tai Sports Cup. Huomioithan kuitenkin että muki ei ole tarkoitettu puruleluksi.
Voiko Ainu MAM lautasia ja kuppeja laittaa mikroon?
Kyllä voi, ilman kantta. Sekoitathan ruoan huolellisesti lämmittämisen jälkeen, koska ruoka voi kuumetua mikrossa epätasaisesti.
Lapseni ei saa tiiviistä mukista juomalla mitään. Mistä tämä johtuu?
Tiiviistä mukista tulee nestettä vain imemällä. Learn to Drink Cup ja Fun to Drink Cup -mukissa voit auttaa lastasi opettelemaan mukista juomista jättämällä mukin venttiilin aluksi hieman löysälle, jolloin muki vuotaa. Kun lapsi keksii, että nestettä saa imemällä, voit laittaa venttiilin kunnolla paikoilleen.
Voiko Ainu MAM mukit laittaa mikroon?
Mukissa voi lämmittää nestettä, mutta on hyvä huomioida, että mukit eivät sovellu yli 40 asteisten nesteiden säilytykseen tai käyttöön.
Minkä ikäisenä lapselle olisi hyvä tarjota mukia?
Mukilla juomista voi alkaa harjoittelemaan, kun lapsi on noin neljän kuukauden ikäinen.
Voiko Ainu MAM pullotutteja käyttää Ainu tuttipulloissa?
Ainu ja Ainu MAM -tuttipullojen suuosat ovat erikokoiset, minkä vuoksi Ainu-tuttipulloissa tulee käyttää Ainu-pullotutteja ja Ainu MAM -tuttipulloissa Ainu MAM -pullotutteja.
Saako pullotutit pestä tiskikoneessa?
Pullotuttien ja renkaiden tiskikoneeseen laittamiseen liittyy riski, että ne kevyinä esineinä liikkuvat pesun aikana, tippuvat pesukoneen vastuksen päälle ja sulavat. Mainitsemasi pesuainejäämät ovat myös mahdollisia varsinkin jos tutti on pesukoneessa huonossa asennossa. Tällöin tutti on hyvä pestä vielä käsin uudestaan. Suositeltavaa onkin pestä tuttipullon pienet osat käsin ja vain pullot pesukoneessa.
Miksi luonnonkumisessa pullotutissa on viiltoa muistuttava jälki?
Luonnonkumi on herkkä materiaali, joka reagoi muun muassa valolle ja lämmölle. Vanhentuessaan luonnonkumi voi muuttua tahmeaksi, väri tummentua ja imuosa suurentua. Tutin käyttöaika on 1-2 kuukautta ja se alkaa luonnonkumisissa tuotteissa pakkauksen avaamisesta.
Minkälaisella pullotutilla voin syöttää vastasyntynyttä vauvaa?
Vastasyntyneelle vauvalle nesteen oikea virtausnopeus pullotutista on tipoittain ja oikea reikäkoko on 0.5mm, jossa +/- 0.05mm vaihteluväli on sallittu.
Voiko vesi- ja maitotutilla syöttää velliä?
Vellin syöttämiseen suosittelemme käytettävän vellitutteja, koska osa velleistä voi olla niin paksuja, etteivät ne tule kunnolla läpi maito- ja vesitutista.
Mitä numerot Ainu-pullotuteissa tarkoittavat?
Ainun-pullotuteissa olevat numerot eivät liity pullotutin kokoon, vaan ovat valmistajan omia merkintöjä. Ainun pullotutit ovat yhtä kokoa, mutta Ainu MAM pullotuteista löytyy eri virtauksia eri ikäisille vauvoille. Aivan pienelle vauvalle suosittelemme käytettävän virtausta 1, yli 2 kuukauden ikäiselle virtausta 2 ja sitä vanhemmalle virtausta 3.
Kauanko pullotutteja pitää keittää steriloidessa niitä?
Ainu tuttipullot voi steriloida tarvittaessa keittämällä runsaassa kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Ainu MAM pullotutit voi steriloida joko keittämällä tai mikrosteriloimalla.
Mitä eroa silikonissa ja luonnonkumisissa pullotuteissa on?
Silikoni pullotutin materiaalina on hieman kovempi kuin luonnonkumi. Luonnonkumia ei suositella käytettävän, jos lapsella on luonnonkumiallergia, runsaasti ruoka-aineallergioita tai jos muilla perheenjäsenillä on runsaasti allergioita.
Kuinka kauan samaa pullotuttia voi käyttää?
Tuttipullojen suositeltava käyttöikä on turvallisuus- ja hygieniasyistä 6-8 kuukautta. Pullon kuluessa pulloon saattaa jäädä naarmuja, joihin kerääntyy bakteereja. Huvi- ja pullotuttien uusimisväli on 1-2 kuukautta, ja tutit tulee tarkistaa päivittäin sekä silmämääräisesti että vetotestillä. Tutti tulee poistaa käytöstä jo aikaisemmin, jos siinä on havaittavissa merkkejä materiaalin heikentymisestä.
Mitä numerot Ainu MAM -pullotuteissa tarkoittavat?
Ainu MAM -pullotuteista löytyy eri virtauksia eri ikäisille vauvoille. Aivan pienelle vauvalle suosittelemme käytettävän virtausta 1, yli 2 kuukauden ikäiselle virtausta 2 ja sitä vanhemmalle virtausta 3. Ainun pullotuteissa olevat numerot eivät liity pullotutin kokoon, vaan ovat valmistajan omia merkintöjä.
Miten Ainu MAM -pullotutit steriloidaan?
Ohjeet Ainu MAM -tuttipullojen mikrosterilointiin löydät pakkauksen käyttöohjeista sekä ainu.fi -sivuilta Anti-Colic -tuttipullon tuotetietojen kohdalta. Pullotutit voi myös steriloida keittämällä niitä runsaassa vedessä max. 5 minuuttia.
Miksi pullotutit ovat muuttuneet tahmeiksi?
Luonnonkumi on herkkä materiaali joka reagoi mm. valolle ja lämmölle. Vanhentuessaan luonnonkumi voi muuttua tahmeaksi, väri tummentua ja imuosa suurentua. Tutin käyttöaika on 1-2 kuukautta ja käyttöaika alkaa luonnonkumisissa tuotteissa pakkauksen avaamisesta.
Voiko Ainu tuttipulloihin käyttää Ainu MAM pullotutteja?
Ainu ja Ainu MAM -tuttipullojen suuosat ovat erikokoiset, minkä vuoksi Ainu tuttipulloissa tulee käyttää Ainu pullotutteja ja Ainu MAM tuttipulloissa Ainu MAM pullotutteja.
Miten Ainu-tuttipullot steriloidaan?
Ainu-tuttipullot voi steriloida tarvittaessa keittämällä runsaassa kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Ainu MAM -tuttipullot voi steriloida joko keittämällä tai mikrosteriloimalla erillisen ohjeen mukaan.
Miksi Ainu MAM Easy Start Anti-Colic -pullossa on niin monta osaa?
Tuttipullossa on pohjaventtiili, joka ehkäisee tyhjiön syntymisen ja varmistaa tasaisen virtauksen pullosta. Tämän johdosta vauvan mahaan ei mene ilmaa.
Miten pullotutti asetetaan lapsen suuhun?
Ainu tuttipullon tutissa oleva nuoli osoittaa miten päin tuttipullo on hyvä laittaa lapsen suuhun. Nuolen osoittaessa ylöspäin, pullon reikä tulee lapsen kitalakea vasten, mikä auttaa siihen, että maitoa tulee pulloista tasaisemmin. Jos reikä on alaspäin, saattaa pullosta valua maitoa hieman runsaammin.
Miten Ainu MAM -tuttipullot steriloidaan?
Ohjeet Ainu MAM -tuttipullojen mikrosterilointiin löydät pakkauksen käyttöohjeista.
Miten Ainu MAM Easy Start Anti-Colic -tuttipullo eroaa tavallisesta Ainu tuttipullosta?
Ainu MAM Easy Start Anti-Colic -tuttipullossa on pohjaventtiili, joka ehkäisee tyhjiön syntymisen ja varmistaa tasaisen virtauksen pullosta. Tämän johdosta vauvan mahaan ei mene ilmaa. Ainu MAM pullotutteja on saatavilla eri virtausnopeuksilla.
Voinko käyttää tuttipullon mitta-asteikkoa vauvani nestemäärien tarkkailuun?
Ainu ja Ainu MAM -tuttipullojen mitta-asteikko on helppolukuinen ja selkeä. Huomioithan kuitenkin, että jos kyseessä on ennenaikaisesti syntynyt vauva tai maitomäärää on syytä tarkkailla, suosittelemme käyttämään lääkemittaa.
Voiko tuttipullot pestä astianpesukoneessa?
Kyllä voi. Kaikki Ainu ja Ainu MAM -tuttipullon osat kestävät konepesun tiskikoneen ylähyllyllä (max. 65 astetta). On kuitenkin huolehdittava, että kevyet osat, kuten pullotutti ei pääse koneessa likkumaan ja tippumaan. Tämän vuoksi pullotutit on usein helpompi pestä käsin. Suosittelemme myös pullotuttien huuhtelemista vedellä pesun jälkeen pesuainejäämien välttämiseksi.
Minkä kokoisia tuttipulloja Ainulla on?
Ainu tuttipulloja on kahta kokoa: 120 ml ja 240 ml. Ainu MAM -tuttipullot ovat 160 ml, 260 ml ja 330 ml. Ainu MAM Feel Good -lasipullot ovat kokoa 170 ml ja 260 ml.
Kuinka kauan samaa tuttipulloa voi käyttää?
Tuttipullojen suositeltava käyttöikä on turvallisuus- ja hygieniasyistä 6–8 kuukautta. Pullon naarmuihin saattaa kerääntyä bakteereja. Huvi- ja pullotuttien uusimisväli on 1–2 kuukautta ja tutit tulee tarkistaa päivittäin sekä silmämääräisestie että vetotestillä. Tutti tulee poistaa käytöstä jo aikaisemmin jos siinä on havaittavissa merkkejä materiaalin heikentymisestä.
Miten äidinmaito lämmitetään tuttipullossa?
Äidinmaito suositellaan lämmitettäväksi vesihauteessa tai lämpimän veden alla. Äidinmaitoa ei saa lämmittää mikrossa, koska sen rakenne kärsii mikrolämmityksestä.
Voiko korvikemaidon lämmittää tuttipullossa mikrossa?
Korvikemaidon voi lämmittää tuttipullossa mikrossa. Poista aina suojakorkki ja pullotutti ennen mikrossa lämmittämistä ja sekoita juoma huolellisesti lämmityksen jälkeen, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Muista varmistaa myös maidon sopiva lämpötila ennen syöttämistä.
Voiko maitoa pakastaa Ainun tuttipulloissa?
Äidinmaidon pakastamiseen suosittelemme käyttäämään Ainu MAM Säilytysratkaisua tai Ainu Medela Äidinmaitopulloja, mitkä on tarkoitettu maidon säilyttämiseen.
Miksi Ainu MAM Easy Start Anti-Colic tuttipullo vesihauteessa lämmittämisen jälkeen tiputtaa vettä?
Kun lämmität pullon vesihauteessa, kääri lämmityksen jälkeen pyyhe pullon pohjan ympärille ja ravistele pulloa, jotta kaikki ylimääräinen vesihauteen neste imeytyy pyyhkeeseen.
Kauanko samaa tuttia saa käyttää?
Suosittelemme vaihtamaan tutit 1-2 kuukauden välein. Tutin ulkonäkö tarkastetaan silmämääräisesti aina ennen käyttöä ja kestävyys ja kunto varmistetaan vielä vetotestillä. Vetotestissä tartutaan tutin imuosaan ja levyosaan ja vedetään melko voimakkaasti. Näin varmistetaan tuttien kunto ennen käyttöönottoa sekä lisäksi käytön aikana.
Miten Ensitutti eroaa Ainu MAM Start -tutista?
Ainu Ensitutti on malliltaan anatominen ja Ainu MAM Start -tutin imuosa puolestaan on suora. Ensitutissa tuttinauha kiinnitetään renkaaseen, Start tutissa kiinnityslenksu tulee nupin ympärille.
Miten varmistan, että käytössä oleva tutti on turvallinen vauvalle?
Varmistaaksesi tutin turvallisuuden suosittelemme, että tutin ulkonäkö tarkastetaan silmämääräisesti aina ennen käyttöä. Tämän lisäksi tutin kestävyys ja kunto varmistetaan vielä säännöllisesti vetotestillä. Vetotestissä tartutaan tutin imuosaan ja levyosaan ja vedetään melko voimakkaasti. Näin varmistetaan tuttien kunto ennen käyttöön ottoa sekä käytön aikana.
Mitä eroa on luonnonkumisella ja silikonisella tutilla?
Luonnonkumi materiaalina on hieman pehmeämpi kuin silikoni ja sen vuoksi osa vauvoista hyväksyy helpommin luonnonkumisen tutin.
Minkä ikäiseksi asti lapsi voi käyttää silikonista tuttia?
Huvituttien suositeltava käyttöaika on 1-2 kuukautta ja tutti tulee tarkistaa päivittäin sekä silmämääräisesti että tekemällä sille vetotestin. Jos tutissa on huomattavissa merkkejä haurastumisesta tulee se välittömästi poistaa käytöstä. Luonnonkumisten huvituttien kohdalla tulee huomioida, että tutin käyttöaika alkaa siitä kun tutin pakkaus avataan, vaikka tutti ei aktiivisessa käytössä olisikaan. Suosittelemme silikonisia MAM tutteja käytettäväksi 16 kk ikään asti, jonka jälkeen tutti on hyvä vaihtaa luonnonkumiseen. Ainu Ensitutissa silikonisen tutin ikäsuositus on 18 kk.
Minkä ikäiselle vauvalle tutin voi antaa?
Tutin voi antaa vauvalle, kun vauva osaa imeä kunnolla rinnasta.
Miten Ainu MAM Night tutti toimii?
Tutin kilpiosan nuppi loistaa pimeässä, jolloin lapsen suusta pudonnut tutti on helpompi löytää. Tutin kilpiosaan varastoituu valoa, joka loistaa pimeässä.
Luonnonkumisesta tutista on tullut tahmea. Mistä tämä johtuu?
Jos luonnonkumi tummuu tai muuttuu tahmaiseksi, se on silloin altistunut valolle tai lämmölle, mikä on aiheuttanut materiaalin ennenaikaisen vanhenemisen. Tällaista tuttia ei tule käyttää lapsella, koska se saattaa olla myös haurastunut.
Minkä ikäiseksi tuttia voi käyttää?
Suosittelemme tutista luopumista viimeistään lapsen ollessa 3-vuotias. Tutista olisi suositeltavaa luopua kuitenkin hyvissä ajoin ennen 3-vuoden ikää.
Miten Perfect tutti eroaa tavallisesta Ainu MAM tutista?
Ainu MAM Perfect-tutin imuosan kaula on tavallista tuttia 60 % ohuempi ja 4 kertaa pehmeämpi, jolloin tuttia imiessä hammasvallien välissä oleva aukko on vain 3,2 mm.
Miten tutti puhdistetaan?
Pienen vauvan tutti on hyvä steriloida joko keittämällä tai mikrossa omassa säilytyskotelossaan (Ainu MAM tutit) päivittäin. Lapsen kasvaessa osan sterilointikerroista voi korvata tutin pesemisellä lämpimällä vedellä. Älä käytä pestessä astianpesuainetta, siitä voi jäädä jäänteitä tutin imuosan sisään.
Mitä tehdä, jos lapsi laittaa koko tutin levyosineen suuhunsa?
Jos tutti menee lapsen suuhun kokonaisuudessa, ei ole syytä paniikkiin. Lapsi pystyy hengittämään hengitysreikien ansiosta ja tutti tulee ottaa rauhallisesti pois lapsen suusta.
Miten tutit steriloidaan?
Tutit steriloidaan riittävän isossa kattilassa keittämällä runsaassa kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Myös Ainu MAM tutit voi steriloida keittämällä tai vaihtoehtoisesti ne voi mikrosteriloida. Ohjeet Ainu MAM -tuttien mikrosterilointiin löytyvät tuotteen käyttöohjeesta.
Saako tuttinauhan keittää?
Tuttinauhaa ei saa keittää vaan sen pesemiseen riittää lämmin vesi ja tarvittaessa mieto astianpesuaine.
Mitä tarkoittaa tutin vetotesti?
Tutille tulee ennen käyttöönottoa ja sen jälkeen päivittäin tehdä vetotesti. Vetotestissä tartutaan tutin imuosaan ja levyosaan ja vedetään voimakkaasti.
Miten keittäessä tutin imuosan sisään mennyt vesi saadaan sieltä pois?
Imuosan juuressa on ilma-aukko, jota ilman tutti ei toimi. Imuosan sisään mennyt vesi poistetaan puristamalla imuosaa voimakkaasti. Apuna tässä voi käyttää esim. puhdasta talouspaperia.
Kuinka usein tutit pitää steriloida?
Pienen vauvan tutti on hyvä steriloida joko keittämällä tai mikrossa omassa säilytyskotelossaan (Ainu MAM tutit) päivittäin. Lapsen kasvaessa osan sterilointikerroista voi korvata tutin pesemisellä lämpimällä vedellä.
Miksi tuteissa on ikäsuositukset?
Tutin koko vaikuttaa lapsen purentaan sekä suun motoriikan kehittymiseen ja tämän vuoksi tuttien ikäsuosituksia tulee noudattaa.
Käytetäänkö tutin pesemiseen pesuainetta?
Älä käytä tutin pesemiseen astianpesuainetta, koska siitä voi jäädä jäänteitä tutin imuosan sisään.
Miten usein liivinsuojukset on hyvä vaihtaa?
Vaihda liivinsuojukset riittävän usein. Jos liivinsuojukseen on herunut maitoa, tulee se vaihtaa käytön jälkeen. Maidon heruminen liivinsuojuksiin on yksilöllistä ja vaihtelee myös imetyksen eri vaiheissa.
Pitääkö Purelan voide pestä pois ennen imetystä?
Purenlan voide on 100 % puhdasta lanoliinia, joten sitä ei tarvitse poistaa ennen imetystä.
Mihin rintakumia käytetään?
Medela Rintakumit on tarkoitettu imetyksen avuksi tilapäiseen käyttöön silloin, kun rinnanpäät ovat arat ja kipeät, tai kun rinnanpäät ovat matalat tai sisäänpäinkääntyneet.
Miten maidonkerääjää käytetään?
Maidonkerääjä kerää talteen maidon, joka tihkuu vapaasta rinnasta silloin, kun lapsi imee toista rintaa tai käytät rintapumppua. Jos keräät maidonkerääjän avulla maitoa myöhempää käyttöä varten, jäähdytä maidonkerääjään tullut maito ensin erillisessä astiassa ennen kuin kaadat sen aikaisemmin kerätyn maidon sekaan. Tiiviytensä vuoksi maidonkerääjää suositellaan käytettäväksi vain lyhyitä aikoja kerrallaan.
Mihin voin äidinmaitoa pakastaa?
Äidinmaitoa voi pakastaa Medela Äidinmaitopussissa tai Medela Äidinmaitopullossa.
Mihin Purelan voidetta käytetään?
Purelan nännivoide hoitaa arkoja rinnanpäitä estäen nännien kuivumisen ja ärsytyksen raskauden ja imetyksen aikana.
Mihin maidokerääjää käytetään?
Maidonkerääjä kerää talteen maidon, joka tihkuu vapaasta rinnasta silloin, kun lapsi imee toista rintaa tai käytät rintapumppua. Mikäli maito aiotaan säilyttää, tulee maidonkerääjän puhtaudesta huolehtia (pesu ja keittäminen).
Kauanko äidinmaito säilyy jääkaapissa? Entä pakkasessa?
Äidinmaito säilyy jääkaapin kylmimmässä osassa 2-3 vuorokautta. Älä sekoita kylmää ja lämmintä maitoa keskenään ja haista ja maista maitoa aina ennen kuin annat sitä vauvalle. Pakastettu äidinmaito säilyy pakastimessa 3-6 kuukautta. Jäädytetty ja sulatettu maito säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.
Mistä Medela -rintapumppuihin saa varaosia?
Medela rintapumppuihin on ostettavissa varaosia Ainuneuvonnan kautta, ainuneuvonta@berner.fi tai puh. 0207 91 4313 ma-ke klo 12-14.00.
Onko rintapumpun rintakuppi minulle sopivan kokoinen?
Rintakuppeja on saatavilla erikokoisia. Sopivan kokoinen rintakuppi ei purista tai hankaa eikä kupin ja rinnan väliin jää tyhjää. Sopivan kokoisessa rintakupissa nänni asettuu rintakupin tunnelin puoleenväliin ja tunneliin ei mene nännipihaa. Rintakuppeja on saatavilla eri kokoisia. Jos rintakuppi ei ole sopiva, ota yhteyttä Ainuneuvontaan.
Millainen rintapumppu minun kannattaisi hankkia?
Rintapumppuja on saatavilla sekä käsikäyttöisiä että sähkökäyttöisiä. Käsikäyttöisissä rintapumpuissa pumppaaminen tapahtuu manuaalisesti. Sähkökäyttöisissä rintapumpuissa pumppaus on automaattista ja pumppaustehoa on mahdollista säätää. Jos tulet käyttämään rintapumppua runsaasti, lähes päivittäin, kannattaa rintapumppuun panostaa. Suosittelemme silloin Medela Swing tai Medela Swing Maxin hankkimista.
Miten äidinmaito sulatetaan?
Pakastettu äidinmaito sulatetaan jääkaapissa, vesihauteessa tai juoksevan veden alla. Älä sulata tai kuumenna maitoa mikroaaltouunissa.
Miten rintakumi steriloidaan?
Rintakumit tulee puhdistaa ja steriloida ennen ensimmäistä käyttöä ja jokaisen käyttökerran jälkeen. Huuhtele rintakumit imetyksen jälkeen kylmällä vedellä, pese normaalisti astianpesuaineella lämpimällä vedellä, huuhtele hyvin ja steriloi lopuksi keittämällä 3 minuuttia. Ei mikrosterilointia.
Mistä rintapumpun tehon hiipuminen voi johtua?
Jos rintapumpun tehossa tapahtuu muutoksia, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa ovatko rintapumpun venttiilirunko ja valkoinen venttiilikalvo puhtaat ja ehjät. Venttiilikalvo (pieni valkoinen läpyskä) on kuluva osa, joka tulee ajoittain vaihtaa. Vaihtoväli riippuu pumpun käyttötiheydestä. Pumpun mukana tulee yksi vaihtokalvo, mutta jos kalvon vaihtaminen tai pesu ei palauta imutehoa, niin olethan meihin yhteydessä. Varaosia tuotteisiin voi tilata Ainuneuvonnan kautta.
Miten rintapumppu steriloidaan?
Rintapumpun maidon kanssa tekemisissä olevat osat steriloidaan keittämällä max. 5 minuuttia isossa kattilassa riittävän suuressa vesimäärässä. Kaikki osat tulee joka kerta irrottaa toisistaan puhdistamista varten ja huuhtele osat ensin kylmällä vedellä ennen keittämistä. Tarkemmat ohjeet sterilointiin löydät tuotteen käyttöohjeesta.
Miten Alma-syöttöratkaisu eroaa tuttipullosta?
Alma syöttöratkaisun toiminta on suunniteltu vastaamaan mahdollisimman hyvin aitoa rintaa. Luonnollinen maidonvirtaus ja imukokemus tekee vauvasta rauhallisemman ja levollisemman. Syöttöratkaisusta ei tule maitoa kuin imemällä ja imiessään vauva käyttää samoja lihaksia kuin rinnasta syödessään. Medela syöttäratkaisu tekee vaihtamisen rinnalta Almaan ja Almasta takaisin rinnalle helpommaksi.
Mitä eroa on käsi- ja sähkökäyttöisillä rintapumpuilla?
Käsikäyttöisessä rintapumpussa pumppaus tapahtuu käsin. Rintapumpun valinta on yksilöllistä, mutta jos pumppaus on päivittäistä tai useaan kertaan päivässä tapahtuvaa, suosittelemme käyttämään sähkö- ja paristokäyttöistä pumppua. Ja jos pumppaaminen on runsasta, vastaa Swing rintapumppu parhaiten pumppaustarpeita.
Mitä rintapumpun 2-vaiheinen toiminta tarkoittaa?
Medela kaksivaiheisten rintapumppujen toiminta jäljittelee vauvan luonnollista imurytmiä. Stimulaatiovaiheessa nopea pumppaus käynnistää maitovirran ja lypsyvaiheen hitaampi pumppausrytmi lypsää maidon hellävaraisesti ja tehokkaasti.
Pumppaaminen sattuu. Mistä se voisi johtua?
Kun maito alkaa herumaan, eli niin sanotusti irtoamaan rinnasta, saattaa se tuntua hetkellisesti epämiellyttävältä, mutta pumppaamisen ei pitäisi sattua. Yleisin syy pumppauksen sattumiseen on vääränkokoinen rintakuppi. Erikokoisia rintakuppeja on ostettavissa erikseen varaosana Ainuneuvonnasta: ainuneuvonta@berner.fi
Miten voin antaa pumppaamani maitoa vauvalle?
Pumpattua maitoa voi antaa vauvalle Ainu Medela Alma -syöttöratkaisulla tai tavallisella tuttipullolla. Pumpattua maitoa voi antaa vauvalle myös hörpyttämällä.
Onko rintakumin käytöstä jotain haittaa?
Rintakumin pitkäaikaisesta käytöstä ei ole haittaa. Lapsi tottuu siihen kuitenkin melko nopeasti ja voi sen jälkeen kieltäytyä imemästä rintaa ilman rintakumia. Tämän vuoksi rintakumia ei kannata tarpeettomasti imetyksessä käyttää, sitä tulisi käyttää vain "ensiapuna".
Saako rintapumpulla yhtä paljon maitoa kuin imettämällä?
Rintapumpulla pumpattu maidon määrä ei kerro sitä miten paljon vauva saa rinnasta imiessään maitoa. Pumpattua maidon määrää ei saa verrata rinnasta tulevaan maidon määrään. Rauhallinen pumppausympäristö, kiireetön ilmapiiri ja vauvan ajatteleminen voivat tehostaa maidon herumista. Tuplapumppauksella (pumpataan molemmista rinnoista samaan aikaan) saa tutkitusti enemmän maitoa kuin yksittäispumppauksella.
Miten saisin mahdollisimman paljon maitoa pumpattua?
Rauhallinen pumppausympäristö, kiireetön ilmapiiri ja vauvan ajatteleminen voivat tehostaa maidon herumista. Mitä enemmän maitoa pumppaa sitä enemmän maitoa heruu. Se on hyvä muistaa myös silloin, kun maitoa tulee liikaa vauvan tarpeisiin. Jos maitoa tulee liian paljon ja sitä ei ole mahdollista luovuttaa, kannattaa rintoja pumpata vain hieman tyhjemmiksi ja antaa muutoin vauvan imeä maitoa. Näin rinnat tottuvat tuottamaan vain sen verran maitoa kun vauva tarvitsee.
Miten saan rintakumin pysymään paikoilaan?
Pieni määrä lanoliinivoidetta reunan alla voio helppottaa rintakumin liimautumista. Pieni määrä äidinmaitoa voi ajaa saman asian. Rintakumin on oltava myös sopivan kokoinen. Rintakumia on myytävänä päivittavarakupoissa L- ja S-kokoisena.
Miten tuplapumppu eroaa normaalista pumpusta?
Medela Swing Maxi on valikoimamme tehokkain rintapumppu. Tuplapumppaus ei ole vain nopeampi vaan myös tehokkaampi tapa pumpata maitoa. Tutkimuksen mukaan Medela Swing Maxi rintapumpulla saavutetaan 15 minuutin pumppaamisella 18 % enemmän maitoa kuin peräkkäisillä yksittäispumppauksilla. Lisäksi tuplapumppauksella sadaan talteen enemmän maitoa, jossa on korkea rasvapitoisuus. Tuplapumppua voi myös halutessa käyttää yhteen rintaan kerrallaan.