blogikuva
Mukava arki

Yksinkertainen konsti rauhoitti vauvaperheen hammasraivon

Sarianna Salon nuorimmainen tuskaili neljä kuukautta ensimmäisen hampaan tuloa. Onneksi ikenien kuumotteluun löytyi tehokas helpotus. Perhe testasi lasten suuhygieniatuotteita ja valitsi suosikkinsa.

Vaasalaisen Sarianna Salon kotona perheen nuorimmaiselta valuu reippaasti kuolaa. Kahdeksankuisen Lio-pojan ensimmäinen hammas on vihdoin viimein nähnyt päivänvalon. ”Ja mitä raivokasta jyrsimistä! Lio on tehnyt hammasta nyt neljä kuukautta”, Salo naurahtaa.

Salon perhe sai neljä kuukautta sitten testattavakseen Ainun erilaisia puruleluja ja hammasharjoja – juurin täydellisellä hetkellä. Salo tunnustaa, että helpottaakseen Lion kuukausien kuolaisaa hammasraivoa hän kokeili kaikkea mahdollista ja kolusi apteekitkin läpi. Lion itkuun ja hampaattoman suun kiristelyyn löytyikin yllättävän yksinkertainen helpotus: jääkaapissa viilennettävät purulelut. Hyvin muotoillun, laadukkaan purulelun viilennys on simppeli tehokeino, joka ei välttämättä tule mieleen laisinkaan.
”Viileys on ehdoton juttu, kylmät purulelut olivat meidän avain onneen! Esikoisen kanssa sitä en vielä tajunnut”, Salo kertoo.

Kahden pienen lapsen kokemuksella Salo toteaa, että puruleluillakin on eroja, pelkällä viilennyksellä ei välttämättä pitkälle pötkitä. Nelikuisena Lio rakasti tunkea suuhunsa eritysesti Ainu MAM Cooler -merkkistä purulelua, jossa on pieneen käteen juuri sopivan reilu rengas, josta on hyvä pitää kiinni. ”Peruskikka oli, että otin Coolerin suoraan jääkaapista, ja sitä Lio jaksoi sitten sitterissä jäystää ihan rauhassa. Ja monta purulelua kun on, on jääkaapissa aina jemmassa joku täydellisen viileä”, Salo kertoo.

Nyt kahdeksankuisena pikkuisen käteen puolestaan eksyy useimmiten Ainu MAM Max the Frog -sammakkolelu. ”Sammakko on pehmeä ja paksu, ja sen röpelöt hierovat mukavasti ikeniä. Sammakko on ihana uutuus, jota ei ollut vielä olemassa Liliannan aikaan!” Salo sanoo. Puruleluissa, kuten muissakin lastentuotteissa, turvallisuus on Salon perheelle ykkösasia. Vaikka perheen nuorimmainen tunkisi purulelua kuinka päättäväisesti syvälle kurkkuun, vaaratilanteita ei tarvitse pelätä. Turvallinen muotoilu on sellainen, että ei tarvitse kantaa huolta siitä, että lelu menee kurkkuun vaarallisesti.

Salon perheen esikoinen, Lilianna, täyttää kohta kolme vuotta. Isosisko tarttuu hammasharjaan mieluusti jo itse. Iltarutiiniksi onkin muodostunut, että Lilianna saa hoitaa oman säntillisen ”viimeistelynsä” jomman kumman vanhemmista ensin hoidettua varsinaisen pesun. ”Muuten Lilianna söisi vain kaikki hammastahnat”, Sarianna Salo naurahtaa. Iltapuuhissa on kätevää, että Liliannalla on kädessä oma, pienempi hammasharjansa, jolla hammaspesun harjoittelu on mukavaa. Aikuiselta lapsen hampaiden pesu luonnistuu taas sujuvammin pitkävartisella hammasharjalla. Hammaspesu on leppoisa yhteinen ilta-askare, johon molemmat pääsevät osallistumaan.

Lion suu on tätä yhtä, juuri puhjennutta hammasta lukuun ottamatta vielä hampaaton. Liolle Ainu MAM:in purulelu Bite & Brush osoittautui mainioksi tuotteeksi, sillä esiin pönkeävää ensihammasta on voinut rapsutella purulelun harjaksilla ja ikenet ovat samalla puhdistuneet. Bite & Brushissa on erilaisia pintoja ja pehmeitä harjaksia, jotka kutkuttavat mukavasti ikeniä ja suun alueen lihaksia. Sarianna Salo suositteleekin sitä erityisesti vaiheeseen, jolloin varsinaisia hampaita ei vielä ole. Purulelun käyttö lisää myös syljen eritystä, mutta tämä on vain hyväksi puhkeamassa oleville tai jo puhjenneille hampaille, sillä sylki suojaa ja puhdistaa niitä.

Pieni lapsi tyydyttää voimakkaan imemistarpeensa yleensä imemällä tuttia, lelua tai peukaloa. On huomattu, että tutti auttaa purentavirheiden vähentymiseen esimerkiksi siksi, että lapsi luopuu tutista yleensä aikaisemmin kuin peukalosta. Salon perheen lapsista molemmat ovat olleet varsinaisia tuttien suurkuluttajia. Tutteja löytyy huushollissa joka paikasta, sillä niitä pitää olla aina käsillä.

”En voisi kuvitellakaan esimerkiksi yötä ilman niitä, se olisi mahdottomuus”, Salo kertoo. Siinä vaiheessa kun lapset on opetettu pois yösyötöistä pois, on tutti ollut tuiki tarpeellinen. ”Tutti oli pelastus – ja erityisesti ne pimeässä hohtavat tutit ovat öiseen aikaan käteviä”, Salo toteaa. Vanhempi lapsista, Lilianna, jätti tutin pois kokonaan alle 2-vuotiaana, ja sekin vaihe meni yllättävän helposti. ”Olen tuttien suuri puolestapuhuja”, Sarianna Salo sanoo ja nostaa samalla Lion kädestä pudonneen purusammakon. Jäystäminen jatkuu, ja poika on tyytyväinen.

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi