Mukava arki

Kemistin kylppäri pullistelee testituotteita

Ihonhoito

Kemisti Laura Martikainen voisi viilata tuotteiden koostumuksia loputtomiin – esimerkiksi uudesta Ainu Pesunesteestä vasta 28. versio oli napakymppi.

Laura Martikaisen kylppärin hylly paljastaa heti, jos töissä on kiirettä. Tuotekehityskemisti tuo säännöllisesti töitä kotiin – ja varsin konkreettisessa muodossa.
– Lavuaarin reunalla saattaa olla kahdeksan testipulloa odottamassa. Mieheni välillä päivittelee, että onpa näitä taas kertynyt, Martikainen kertoo. Hän on työskennellyt Bernerillä lähes kymmenen vuotta ja vastaa nyt muun muassa Ainu-tuotteiden tuotekehityksestä. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä kestää keskimäärin kaksi vuotta, että idea jalostuu purnukaksi kaupan hyllylle. Usein voiteista ja pesuaineista sekoitetaan lukuisia versioita ennen kuin täydellinen koostumus löytyy. Esimerkiksi uudesta Ainu Pesunesteestä vasta 28. versio oli napakymppi.
– Pesunesteen raaka-aineet ovat biohajoavia, sillä nykykuluttajat arvostavat ekologisuutta. Pähkäilin pitkään, miten koostumuksesta saa riittävän paksua ilman perinteisiä geelipaksuntajia. Pakkauksessa on myös Tear free -merkki, jolloin on varmistettava tarkkaan, että tuote ei ärsytä silmiä, Martikainen sanoo.

Aina ensin omalle iholle

Toisinaan ideat uusiin tuotteisiin syntyvät työporukassa, toisinaan taas toiveet tulevat kuluttajilta esimerkiksi kuluttajatutkimuksen kautta. Ainun brändille on tärkeää kuunnella kuluttajien toiveita. Kun tavoite on selvillä, Laura alkaa kehitellä formuloita ja miettii, mitä raaka-aineita tulee mukaan. Hän tekee tiiviistä yhteistyötä laborantin kanssa, joka puolestaan sekoittaa erilaisia versioita.

Laura ja laborantti kokeilevat aikaansaannoksiaan ensimmäiseksi omalle iholleen. Kun he ovat riittävän tyytyväisiä, vuorossa ovat tuotepäälliköt ja sitten isompi testiporukka oman talon sisällä. Vasta sen jälkeen on vauvaperheiden vuoro. Tuotteet käyvät läpi tiukat testit. Niillä varmistetaan esimerkiksi se, että koostumus säilyy muuttumattomana huoneenlämmössä sekä jää- ja lämpökaapissa. Testi kestää vähintään kolme kuukautta. Jos koostumus kellastuu, erottuu tai haiskahtaa, koko homma alkaa alusta.

Kaikille Ainu-tuotteille tehdään myös dermatologiset, mikrobiologiset ja silmänärsytystestit. Lisäksi tuotteille tehdään turvallisuusarvio, jossa varmistetaan niiden soveltuvuus vauvojen ihon hoitoon.
– Omasta puolestani voisin viilata koostumuksia loputtomiin, mutta sitten uutuudet eivät päätyisi ikinä kaupan hyllylle saakka.

Treffeiltä työhaastatteluun

Kun Laura aloitti Bernerillä 10 vuotta sitten, kosmetiikkateollisuus oli hänelle täysin vieras maailma.
– En edes tiennyt, että tällaista voi tehdä työkseen. Menin työhaastatteluun suoraan treffeiltä, joilla tapasin mieheni ensimmäistä kertaa. Olen miettinyt, että ehkä pärjäsin hyvin siksi, että olin ihan fiiliksissä, Martikainen naurahtaa. Suomessa ei järjestetä alalle sopivaa kemistin koulutusta, vaan työ opitaan tekemällä.
– Alkajaisiksi menin istumaan talossa 20 vuotta työskennelleen laborantin viereen ja seurasin hänen työtään. Siitä se sitten lähti.

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi