Mukava arki

Imetyksen haastava alku

Imetys

Eija odotti vauvaa rinnalleen, mutta tämä päätyikin
letkuihin


Toisinaan imetys ei lähde käyntiin suunnitelmien mukaan.

Imetysohjaaja Heidi saapui Eijan kotiin keskustelemaan siitä, miten rintaruokinta sujuu alkuvaikeuksien jälkeen. Kun Ukko-Pekka saapui maailmaan, hän sai viivähtää äitinsä Eija Kaupin vatsan päällä vain 20 sekuntia. Sitten kätilö vei pojan kiireesti pois. Synnytys oli käynnistetty, sillä lasketusta ajasta oli vierähtänyt jo 11 päivää ja lapsivesikalvot olivat puhjenneet ylhäältä vuorokautta aikaisemmin. Yliaikaisuudesta johtuen Ukko-Pekka oli
isokokoinen: 4230 g ja 54 cm.

Synnytys sujui hyvin, mutta vauva oli saanut keuhkoihinsa lapsivettä
ja limaa.
– Kätilö kuuli heti, että vauva ei saanut täytettyä keuhkojaan kunnolla. Hengitys kuulosti ponnekkaalta ja rohisevalta. Kun hänet vietiin pois, mietin, mitä ihmettä tässä nyt tapahtuu, Eija muistelee. Huoli hälveni pian, kun isä Veli-Pekka lähti vauvan seuraksi osastolle ja Eijakin sai kuulla, mistä on kysymys: Ukko-Pekan keuhkot paineistettiin ja niistä imettiin lapsivettä, mutta tilanne oli hallinnassa eikä mitenkään harvinaislaatuinen.
Ukko-Pekka vietti kaksi päivää letkuissa lastenosastolla, eikä imettäminen ollut mahdollista. Eija pumppasi maitoa, jonka lisäksi vauvalle tarjottiin korviketta. Kahden päivän kuluttua perhe siirtyi vuodeosastolle, ja Eijakin pääsi harjoittelemaan imettämistä.

– Olin miettinyt etukäteen, että haluan imettää, mutta en ollut sen enkä minkään muunkaan asian suhteen ehdoton. Muutamalla ystävälläni on ollut huonoa onnea, ja yksi heistä sai niin pahan rintatulehduksen, että maidontuotanto piti lopettaa lääkkeellisesti jo varhaisessa vaiheessa. Yritin olla luomatta vahvoja mielikuvia, ettei tulisi pettymyksiä, Eija kertoo.

Hyvää tarkoittavia neuvoja
Nyt Ukko-Pekka on lähes kolmikuinen ja varsin hyväntuulisen oloinen miehen alku – tosin äidin mukaan tyypilliseen tapaansa vieraskorea. Eija perheineen tuli valituksi yhdeksi Ainu-perheistä, joten he pääsevät testaamaan uutuustuotteita ja saavat ammattilaisen vinkkejä. Ainu halusi muistaa heitä myös Ainu-neuvoja Heidin kotikäynnillä. Heidi on koulutukseltaan terveydenhoitaja ja imetysohjaaja. Tapaamisen tarkoituksena on käydä yhdessä läpi, missä mennään ja miten imetys sujuu nyt. Eija kertoo Heidille, että hän imettää Ukko-Pekkaa öisin parin tunnin välein, eikä pulloruokinnalle ole silloin tarvetta.

– Tämä kuulostaa oikein hyvältä, sillä yöllinen stimulaatio on tärkeää ja pitää yllä maidontuotantoa. Vaikuttaa myös siltä, että maitoa tulee ihan mukavasti, Heidi sanoo.
Päivisin Ukko-Pekka saa myös korviketta tai pumpattua maitoa. Eija ja Veli-Pekka päätyivät tähän ratkaisuun sen jälkeen, kun maidontuotanto ei yrityksistä huolimatta kasvanut riittävästi. Eijan mukaan käytännössä on se kiva puoli, että myös isä voi osallistua ruokkimiseen, jolloin hän itse
pääsee piipahtamaan vaikka kuntosalilla. Kesti kuitenkin hetken, että Eija tuli tilanteen kanssa sinuiksi. Kun maitoa ei kotiutumisen jälkeen herunut tarpeeksi, tuttavilta alkoi sadella hyvää tarkoittavia neuvoja. Ohjeiden tulva kuitenkin vain lisäsi stressiä ja epävarmaa fiilistä. Alkuun Eija pumppasi maitoa, kunnes neuvolan terveydenhoitaja kannusti luopumaan pumpusta ja siirtymään täysimetykseen. Eija yritti, mutta Ukko-Pekka tuntui aina vain nälkäiseltä. Lopulta Veli-Pekka tuumasi, ettei kannata stressata, sillä hänestä on oikein mukavaa ruokkia poikaa. Heidikin tuumaa, että arjen toimivuus on tärkeää. Väkisin yrittäminen voi käy pidemmän
päälle voimille.
– On mukavaa, että äiti voi iloita osittaisimetyksestä. Siinä on jo kova homma, että herää joka yö kahden tunnin välein ruokkimaan vauvaa, Heidi sanoo.


Suihkuun imettämään
Viime viikkoina imettämiseen on tullut uusia haasteita, sillä Ukko-Pekka ei aina malta rauhoittua rinnalle. Niin käy nytkin, joten Eija nousee sohvalta ja imettää poikaa ympäri asuntoa kävellen. Hän kertoo, että illan lähestyessä Ukko-Pekalle iskee toisinaan kiukku, kun maitoa ei heru tarpeeksi
nopeasti.
– Joskus vauvaa voi hämätä vippaskonsteilla, joihin käveleminenkin kuuluu. Heidi vinkkaa Eijaa kokeilemaan myös suihkun alla tai hämärässä huoneessa ruokkimista. Heidi muistuttaa myös siitä, että tulevaisuudessa Ukko-Pekka viihtyy rinnalla todennäköisesti entistä lyhyempiä aikoja. Hän oppii koko ajan uusia taitoja eikä malta enää keskittyä rinnalla oloon
entiseen malliin. Sitä ei kannata kuitenkaan murehtia, sillä isompi vauva syö ja tulee kylläiseksi nopeammin.

Toisinaan Ukko-Pekalla on myös vatsavaivoja. Heidi suosittelee kokeilemaan Ainu MAM Anti-Colic-tuttipulloa, josta juodessa vauvan vatsaan päätyy vähemmän ilmaa. On myös tärkeää, että vauva syö lapsentahtisesti ja voi pitää välillä taukoja ja röyhtäistäkin välissä. Jalkojen jumppailukin auttaa usein. Näillä näkymin Eija palaa töihin silloin, kun Ukko-Pekka on kymmenkuinen. Silloin imetyskerrat vähenevät väistämättä, mutta Eija pitää mahdollisena, että hän imettää esimerkiksi öisin tai päiväkotipäivän jälkeen. Nyt Ukko-Pekka on vajonnut autuaaseen maitokoomaan, ja äitikin pääsee takaisin sohvannurkkaan.

– Kun imettäminen jonain päivänä loppuu, niin se loppuu. Menemme päivä kerrallaan, enkä enää murehdi. Lapselle voi onneksi antaa läheisyyttä monella muullakin tavalla Eija tuumaa. Heidi on samaa mieltä.
– On hienoa, että löytyy sellainen ratkaisu, joka sopii juuri omalle perheelle.

Ainu-neuvonta palvelee:

@ainuneuvonta
ainuneuvonta@berner.fi